България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ердоган срещу пазарната логика: Ще ескалира ли икономическата криза в Турция?

Икономистът Юлиян Войнов и бившият ни консул в Одрин Георги Димов коментират срива на лирата

13.08.2018 | 09:47 Редактор: Тодор Петров
Ердоган срещу пазарната логика: Ще ескалира ли икономическата криза в Турция?

Еуфорията от президенските избори в Турция бързо отшумя и беше заместена от безпокойство след бързия спад на турската лира. Придобилият могъщи сили държавен глава Реджеп Ердоган се опита да успокои населението, призовавайки към нетрадиционни мерки на фона на все по-изострените отношения със САЩ.

"Има икономически лостове, които Турция трябваше да приложи, за да успокои инвеститорите. За съжаление Ердоган предпочете да влезе в директна конфронтация. Никой не е спечелил срещу пазарите. Очакваме ескалация на кризата, която днес ще се задълбочи. Кризата се дължи на изключително лошо провеждана икономическа политика в турската държава", обясни икономистът Юлиян Войнов пред Bulgaria ON AIR.

Бившият консул на България в Одрин Георги Димов посочи, че тази криза може да бъде използвана като повод за изтегляне на местните избори, които трябва да се проведат на 31 март 2019 г. Той се съгласи с думите на Войнов и добави, че един демократичен режим се бори с всички сили срещу икономическата криза, докато автократичният режим сам създава кризи, за да има с какво да овладява населението и да извършва преразпределение на имуществото.

"Турция се управлява точно обратно на пазарната логика. Икономиката не прощава", подчерта Георги Димов в "България сутрин".

"Големият проблем в Турция е, че Ердоган опитва да наложи своя визия, която противоречи на логиката и на икономическите идеи в света. Той не желае да се вслуша в мнението на експертите, а налага свои протежета, които да провеждат тази политика", каза още Юлиян Войнов.

Според него кризата ще се отрази на европейския пазар, но едва ли ще доведе до сериозни проблеми в европейската икономика. Войнов обаче отбеляза, че поевтиняването на турската лира ще позволи увеличаването на вноса на турски стоки в България и може би ще затрудни износа на български стоки в Турция.

"Пазарите категорично очакват увеличаване на лихвите. Втората стъпка е договорка с Международния валутен фонд за някакво споразумение. Третата е преговори със САЩ", обясни икономистът, визирайки новите мита от страна на Тръмп върху вноса на алуминий и стомана от Турция.

Вижте видеото с цялата дискусия.