България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Очи, Бенчовци и политически чадъри... Какво знае държавата?

Коментират полк. Николай Марков и Анна Заркова пред Bulgaria ON AIR

10.08.2018 | 09:11 Редактор: Иван Берберов
Очи, Бенчовци и политически чадъри... Какво знае държавата?

Връзката между политиците и организираната престъпност е невидима само за децата под 5 години. Никоя уважаваща себе си престъпна групировка не може да съществува без политически чадър. Това е факт навсякъде. Напоследък на престъпниците им писна да плащат и започват сами да влизат в политиката.

Така коментира казуса с Митьо Очите, Златко Баретата, бургаската охранителна фирма "Аркус", Бенчо Бенчев и Несрин Узун разследващият журналист Анна Заркова. 

"Поздравявам прокуратурата, че покрай ареста на Митьо Очите, тя арестува и двама корумпирани политици. Ще я поздравя още, ако продължава да арестува корумпирани държавници. Акцията се превръща в комедия – навсякъде мафията е съжителството между власт и престъпност", обобщи още тя. 

Според експертът по сигурност полковник Николай Марков казусът около Митьо Очите представлява симптоматика, но не диагноза. 

"Той не е най-големият престъпник в България. Това са само етикети. Някой може ли да каже какво е съдържанието на споразумението, чрез което Митьо Очите бе освободен? Ако видите как се прилага нормативната база в системата за сигурност, ще видите, че 90% от заповедите са устни. Вече не става въпрос за натрупване на капитали. Става въпрос за управление на финансови потоци. Става въпрос за мафия, която се регулира от естествения триъгълник Москва – Анкара – Брюксел", подчерта той.

Анна Заркова уточни в "България сутрин", че във фирма "Аркус" много добре знаят кой е истинският шеф и кой носи парите.

"Разпитан ли е шефът на охранителната фирма "Аркус"? Не. Защото неговите колеги знаят много добре, че в "Аркус" служителите наричат с "шефе" Митьо Очите и Златко Баретата. Те знаят, че те двамата носят големите клиенти и благодарение на тях се печелят държавни поръчки. Ако не го знаят, то това са най-незнаещите хора в Бургас. Ако го знаят, защо не го разплетат?", попита журналистът. 
Пред Bulgaria ON AIR полк. Марков отбеляза, че нито думичка, нито дело, нито случка няма, която да не е регистрирана от държавната власт. 

"Всичко се знае. Политическата класа в България умело използва криминалния контингент. Държавата и прилагането на правната норма в нея е единствената гаранция за демократизацията на страната. В момента всички граждани живеят с огромен страх", категоричен бе експертът.  

За финал на разговора Заркова посочи, че Митьо Очите много скоро ще се върне в България и ще каже това, което адвокатът му е казал. "Логично е той да предпочита български затвор пред турски. Той не се страхува от българската решетка", заключи тя.