fallback

"Последните 100 часа на Ботев" през погледа на Максим Генчев

Режисьорът се е заел с амбициозната задача за 90-минутна лента за героя-поет

24.07.2018 | 10:02 Автор: Лазарина Колчагова

"Последните 100 часа на Ботев" - това е новата амбициозна задача за 90-минутна лента, посветена на видния български поет и революционер Христо Ботев, която ще се реализира през режисьорския поглед на Максим Генчев.

"Преди година получих скандално предложение, което ме амбицира да се занимая по-сериозно с биографията на Ботев. Това подтикна любопитството ми и се оказа, че Ботев е бил изключително състрадателен. Той е имал многочленно семейство, за което се е грижел и им е давал залъка си", разказа Максим Генчев студиото на Bulgaria ON AIR. 

Режисьорът бе впечатлен и от жената на Ботев - Венета, която по думите му била уникална личност. Той сподели, че главно от нея черпи сведения за характера на Ботев.  "Иванка (дъщеря на Хр. Ботев - б.р.) написа тази книга, а Венета е била неграмотна. Тя не е можела да възприема буквите, но това не й е пречело да разбира всичко останало", каза Генчев. 

Режисьорът разказа още, че Ботев е обичал да блясва и да "шашва" хората с "небивалици", а те са се смеели, разбирайки шегите и отчаянието му. 

"Ролята е много сложна, нужен е много добър актьор. Ботев е бил много артистичен, сменял е много състояния. Ако взема на кастинг 26-годишни, трябва да взема момчета от ВИТИЗ. Но ако държа на зрялост, трябва да взема Иван Юруков", издаде режисьорът Максим Генчев. 

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback