България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Строга анти-чума кампания тресе страната! Този път по прасетата

БАБХ провежда информативна кампания за ловци, които да помагат на властите

23.07.2018 | 08:49 Редактор: Иван Берберов
Строга анти-чума кампания тресе страната! Този път по прасетата

Страната ни вече е предприела сериозни мерки срещу африканската чума по свинете. По сухопътната граница с Румъния се строи ограда. Влизащите автомобили по граничните пунктове се дезинфекцират, а ловците минават специално обучение, което да пресече в зародиш разпространяването на болестта на наша територия. 

"Опасността е сериозна. Огнищата в Румъния вече са над 300. БАБХ винаги следи епизодичната обстановка в Европа. Спешните мерки са насочени към дивите и домашните свине и граничния контрол. Контролът е завишен из цялата страна. Има забрана за пренасяне през границата на свинско месо от гражданите", предаде д-р Александра Митева от БАБХ. 

Тя обясни, че африканската чума по свинете е много опасно заболяване, тъй като се разпространява бързо и често няма лечение. "В България до този момент не е констатирано огнище на африканска чума по свинете", подчерта още д-р Митева пред репортера на Bulgaria ON AIR Михаела Карабельова. 

"Информативната кампания пояснява как да процедират индивидуалните ловуващи. Най-важното нещо е да се намали популацията на свинете. Това е една от възможностите. Но през лятото, когато е топло, когато има много листа и ловът е труден, едва ли ще има много голям резултат. Ловуването с кучета също е много опасно, тъй като и те могат да бъдат носители", отбеляза главният експерт на Българския ловно-рибарски съюз Румил Лачев

Гостът в студиото на "България сутрин" поясни, че ловците могат да отидат на групов лов, но те могат само да гонят дивеча. "А това не се прави, когато има болест, тъй като така тя се разпространява. Превенцията е в това да се правят наблюдения дали ще преминат животни през Дунава и дали те носят чума", заключи за финал Лачев.