България сутрин

Всеки делник от 6:30
още

Водният ад в Мизия се повтаря отново. Адекватни ли са мерките срещу наводнения?

В подобни ситуации най-важен е човешкият фактор, коментираха доц. Георги Рачев и инж. Иван Иванов

11.07.2018 | 08:56 Редактор: Василена Василева
Водният ад в Мизия се повтаря отново. Адекватни ли са мерките срещу наводнения?

Остава в сила обявеното бедствено положение в три общини във Врачанско. Порой отнесе уличните настилки в Мизия и наводни дворове, мазета и приземни етажи на десетки къщи. Язовирите в общините Борован и Хайредин преливат. На язовир Рогозен веднага бяха задействани сифоните и монтирани допълнителни помпи. От областната управа вече са уведомили общините Мизия и Бяла Слатина, че се очаква висока вълна по река Скът. Няма опасност за населението към момента. Реколтата от пшеница във Врачанско обаче e пред провал.

Пред Bulgaria ON AIR жители на Мизия разказаха, че след поройните дъждове личните им вещи са абсолютно унищожени, потънали в кал. 

Две от улиците в града са разбити от водата. В почистването от кал участват и служители на Областното пътно управление.

Мизия беше засегната от сериозно наводнение през 2014 г. Тогава приливна вълна отнесе къщи в града и взе жертви.

"Човешкият фактор в подобни ситуации е от изключителна важност. На книга има написани много неща, които трябва да се правят. Изготвени са необходимите документи, планове за управление на риска от наводнения, показани са карти къде могат да се случат, има и описи на всички язовири в страната", коментира в студиото на "България сутрин" председателят на Българската асоциацията на водите инж. Иван Иванов.

По думите му самите мерки обаче много трудно се изпълняват, а основната причина за това е липсата на достатъчно финансови средства.

"Природата е безчувствена. Тя не се интересува кой е срещу нея. Хората сме тези, които трябва да се впишем и да я подчиним, доколкото е възможно, на собствените си интереси", посочи пред Bulgaria ON AIR климатологът доц. Георги Рачев.

В студиото на Мартина Ганчева той бе категоричен, че за да бъдат предотвратени щетите от подобни водни апокалипсиси, трябва да има държавен орган, който да действа много бързо, веднага да бъдат вземани решения.

Вижте повече във видеото!