България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Стотици хиляди българи в капана на опасна съставка в 62 лекарства

Канцерогенен ли е валсартанът? Дискусия с Николай Костов и д-р Николай Брънзалов

09.07.2018 | 09:10 Редактор: Тодор Петров
Стотици хиляди българи в капана на опасна съставка в 62 лекарства

Стотици хиляди български пациенти попадат в капана на потенциално опасни лекарства, съдържащи канцерогенен примес. Изпълнителната агенция по лекарствата блокира 62 продукта за лечение на хипертония, инфаркт и сърдечна недостатъчност заради рисковата съставка.

Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов не смята, че има опасност пациентите да останат без важни медикаменти, тъй като по думите му има множество други терапевтични алтерантиви.

За последните 12 месеца 3,5 млн. са купените опаковки, които съдържат веществото валсартан, посочи той в "България сутрин". Костов добави, че от 2012 г. на пазара са лекарства  с опасни примеси, като според него става дума за системен пропуск.

"Проблемът засяга твърде много хора. Засегнати са 2300 партиди, наистина милиони хора. Само в България са засегнати 390 хил. човека. Този канцероген е един от най-изследваните и не съм сигурен, че е безопасен", каза още Николай Костов.

Д-р Николай Брънзалов, който е общопрактикуващият лекар и зам.-председател на УС на Българския лекарски съюз, посочи пред Bulgaria ON AIR, че валсартан е много известна и добра молекула. С нея се лекува основно артериална хипертония, особено когато е комбинирана със захарен диабет.

"Бяхме изненадани от тази новина, защото формулата наистина е много добра. Притеснявам се за колослания труд, който трябва да се положи, за да се замени това лекарство", коментира той.

"Силно се надявам, че разумът е надделял, защото не мога да си представя какво ще се случи, ако тази формула даде явен канцерогенен ефект", уточни д-р Брънзалов.