България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще остане ли Спешната помощ без линейки?

Фирма продължава да блокира покупката на 400 автомобила в съда

05.07.2018 | 08:35 Редактор: Василена Василева
Ще остане ли Спешната помощ без линейки?

Търгът за закупуване на 400 линейки и медицинско оборудване за нуждата на Спешните центрове в страната отново попадна в задънена улица.

След като участник в обществената поръчка оспори решението и подаде жалба в съда, не може да бъде открит, за да бъде разгледан случаят. 

От Министерството на здравеопазването заявиха, че фирма "Вайнман Технолоджи" умишлено възпрепятства произнасянето на съда. Същата фирма стана известна с факта, че е основана съвсем наскоро и е с капитал от 100 лева.

Как се справя Спешната помощ с амортизирани линейки? Репортерът на Bulgaria ON AIR Даниела Пехливанова прекара едно дежурство с нашите медици.

За краткото време, в което работи в Спешната помощ в София д-р Анна-Мария Николаева вече е спасила десетки животи. За хората, които посещава, остава скрито какво коства на екипа, за да стигне навреме.

Оказва се, че от всички 80 линейки само 3 са нови. Всички останали наричат "ветерани", били са тук преди няколко десетки години, а най-вероятно ще бъдат тук и занапред.

От Спешната помощ поясняват, че по стандарт не е рентабилно една линейка да излиза на адреси след петата година. Действителността обаче е различна - излязла от строя кола се кара на ремонт, след което отново се връща на пътя. 

Ремонтите пък ставали все по-дълги и по-големи, признават шофьорите. Практиката показва, че една по една наличните коли вече се нуждаят не само от нови части, но и от пълна подмяна на двигателя, тъй като са надвишили 400 хил. километра.

Въпреки техниката, с която разполага в кол центърът на Спешната помощ цари пълно разбирателство. Всеки един диспечър знае и следи докъде е стигнала дадена линейка, когато тръгне за адрес.