България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

И днес ще вали - оранжев код е обявен за шест области на страната

Максималните температури ще бъдат около 20-25 градуса

29.06.2018 | 07:33 Редактор: Василена Василева
И днес ще вали - оранжев код е обявен за шест области на страната
И днес ще вали - оранжев код е обявен за шест области на страната

Времето днес ще остане сравнително хладно. Максималните температури ще бъдат около 20-25 градуса. Облачността над страната ще е значителна, на много места ще вали дъжд, но количествата вече ще са доста по-малки. На места в Източна и Централна Северна България след обяд ще има и гръмотевични бури. Ще духа слаб до умерен запад-северозападен вятър. Това съобщи синоптикът на Bulgaria ON AIR Симеон Матев.

Оранжев код за валежи е обявен за шест области на страната. Предупреждението е в сила за областите Монтана, Враца, Ловеч, София-област, София-град и Пазарджик. През следващото денонощие валежите в тези райони ще продължат, като по-значителни ще са през първата половина.

В южните райони на областите Монтана, Враца и Ловеч се очакват нови количества валежи до 35-40 л/кв.м, а в останалите части до 25-30 л/кв.м. За другите три области, където е в сила оранжев код, очакваните нови количества дъжд са до 35-40 л/кв.м.

В планините ще се задържи предимно облачно с валежи от дъжд. Ще духа умерен до силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 м ще е около 14 градуса, на 2000 м - около 8 градуса.

По Черноморието облачността ще е по-често значителна и на места главно в следобедните часове ще превали и прегърми. Ще духа до умерен югозападен вятър, който вечерта ще се ориентира от запад-северозапад. Максималните температури на въздуха ще между 22 и 24 градуса, близки до температурата на морската вода. 

През почивните дни отново ще има превалявания, временно интензивни, а на места с гръмотевици. Вятърът от запад-северозапад ще се усили - ще бъде предимно умерен, в северозападните райони и временно до силен. Температурите леко ще се повишат.