България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

От боготворящи конете, до разстрелващи ги… Къде сбъркахме?

Отговорността и безхаберието към животните – коментират Ляна Панделиева и Явор Гечев

27.06.2018 | 08:49 Редактор: Иван Берберов
От боготворящи конете, до разстрелващи ги… Къде сбъркахме?

Бременна кобила и три коня са застреляни във Вършец. Други 3 са с прободни рани. Полицията в Монтана търси извършителите, а стопаните на животните са готови да потърсят справедливост по свое му. 

Как животните се оказаха жертва на човешкото нехайство? Припомняме, че през март десетки коне умряха от студ и глад в преспите на Осоговската планина.

"Трябва да се носи отговорност както за домашните животни, така и за конете. Конете у нас едва сега започват да добиват глас. Те са обект на всякакъв терор от десетилетия. Всички сме виждали измършавели кончета из градовете. Дошло е времето да променим културата си към конете", подчерта журналистът Лияна Панделиева, която също притежава кон. 

В студиото на "България сутрин" Явор Гечев от Фондация "Четири лапи" отбеляза, че казусът с конете допълнително се усложнява от дупка в закона, която пречи на институциите да си вършат работата. 

"Проблемът е, че ако трябва да се конфискува нерегистриран кон, то той трябва да се умъртви. Ако не се промени начинът на работа в БАБХ, такива случаи ще продължават. Трябва да се намери решение за скитащите животни. Трябва да бъдем хуманни, но трябва да бъдем и отговорни", категоричен бе Гечев. 

Пред Bulgaria ON AIR Панделиева изрази скептицизма си, че към тези жертви на човешкото нехайство, както тя ги описва, ще се промени отношението. 

"Конете са изключително деликатни същества, които зависят изцяло от нас. Котките и кучетата са по-адаптивни. Ние сме конски народ. Трябва ни нова чувствителност към тези животни", заключи тя.