България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Манолов се извини на майките за "нещастните деца", те остават непреклонни

Президентът на КТ "Подкрепа" и протестиращите родители защитиха позициите си пред Bulgaria ON AIR

20.06.2018 | 08:50 Редактор: Тодор Петров
Манолов се извини на майките за

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов поднесе своите извинения на майките на деца с увреждания. Вчерашното обсъждане на законопроекта за личната помощ, предложен от омбудсмана Мая Манолова, се превърна в сцена на взаимни обвинения. Част от присъстващите майки нападнаха с "убиец" Димитър Манолов, който пък преди това ги посъветва "да спрат да разхождат нещастните си деца по улиците". В крайна сметка бе взето решение да няма отделен закон за личната помощ.

"До този тон се стигна по причина на това, че дебатът в залата започна да прилича на митинг. Беше достатъчно да ги извадят един път и повече да не издевателстват над тях. Поднасям извиненията си, ако съм обидил някого", заяви Манолов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в залата не е имало нито един човек, който да не е възразил с аргументи срещу проектозакона. Големият грях е, че през всичките тези години не беше намерено решение, убеден е Манолов.

"Според изчисления този закон се нуждае от 1,1 млрд. лева - това не е възможно. Големият спор беше за тези числа - и в едните, и в другите има логика", отбеляза Манолов.

Президентът на КТ "Подкрепа" има усещането, че някой иска да се възползва от болката на майките на деца с увреждания. Ива Славкова, която е сред протестиращите майки, категорично не прие извинението на Димитър Манолов. 

"Обвини ни, че политически представяме някого. След това ни обвини, че сме платени, накрая обиди децата ни", каза тя в ефира на "България сутрин" и подчерта, че ако детето ѝ е нещастно, то е такова, защото законите ги пишат хора като Димитър Манолов.

Според нея е имало опит на национално представените организации, които по думите ѝ се ползват от субсидии, да запазят сегашното положение. Според протестиращата майка Юлиана Стойнова парите стоят в основата на всичко.

Палатковите лагери остават, а протестите на майките на деца с увреждания продължават с готовност за разрастване. В момента родителите обсъждат предложения и ще излязат с реакция, тъй като са категорични, че животът на децата им е поставен на карта.

Вижте повече по темата във видеото!