България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще засегне ли името Северна Македония българските интереси?

Гърците отказаха македонците от претенциите за антична история, посочи бившият ни посланик в Скопие Александър Йорданов

18.06.2018 | 09:16 Редактор: Тодор Петров
Ще засегне ли името Северна Македония българските интереси?

Ръка за ръка на брега на Преспанското езеро Зоран Заев или Алексис Ципрас подписаха споразумението за новото име на Македония. Докато двамата премиери се прегръщаха и с усмивки позираха пред камерите, последваха протести в Скопие и Атина срещу решението им. Как договорът и името Република Северна Македония ще засегнат българските интереси - коментирахме с бившия ни посланик в Македония Александър Йорданов.

"Политиците обичат да се усмихват, защото невинаги разбират какви проблеми следват след техните усмивки. За да стане реалност това, което подписаха Заев и Ципрас, трябва да се извърви дълъг път", започна коментара си Йорданов пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че президентът на Македония Георге Иванов няма да сложи подписа си под този договр и ще го върне в парламента. Мнозинството е много крехко и отхвърлянето на ветото ще бъде трудно, отбеляза Йорданов.

Наесен пък предстои референдум, на който македонците трябва да кажат дали приемат промяна на името. С този договор гърците отказаха категорично македонците от техните претенции за антична история, посочи още Александър Йорданов.

Според госта в "България сутрин" проблемът сега е, че македонците ще трябва да се впишат в нашето историческо пространство и да извлекат от него своята история.

"Или трябва да не се срамуват от българското в своята история, или трябва да влязат в някакъв конфликт. Оставихме открити тези въпроси и ги дадохме в ръцете на смесена комисия, която да ги решава. България беше зрител - нито съдия, нито участник", обясни бившият ни посланик в Скопие.

"Албанските политически партии в Македония са най-доволни от този договор. Те не виждат себе с в историята, както досега беше представяна, в името и символите на Република Македония", каза още Йорданов.

Вижте видеото с целия разговор.