България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Срещи и разговори: Ще получат ли необходимото децата с увреждания?

Депутатът Хасан Адемов и родителят Вера Иванова коментират темата

18.06.2018 | 08:38 Редактор: Ивайло Николов
Срещи и разговори: Ще получат ли необходимото децата с увреждания?

Продължават срещите на майките на деца с увреждания и обмудсмана Мая Манолова със социалния министър Бисер Петков. Те трябва да изяснят колко ще струва осигуряването на личната помощ за хората с увреждания. 

Омбудсманът и майките настояват максималната лична помощ на месец да е една и половина минимална заплата, но тя да се получава само от най-тежките случаи, като те са около 10 хиляди. Така таванът, отнесен към сегашната минимална заплата, ще е 765 лв. на месец.

Вера Иванова, която е родител беше категорична, че е време държавата да разбере, че децата с увреждания съществуват и имат правото на живот.

"Тук в България няма нищо, което го има във всяка една нормална европейска държава. Имаме Конвенция за правата на хората с увреждания, но тя е нещо, което е на хартия и няма никакво значение за никого", каза в ефира на "България сутрин" Вера Иванова.

Майката беше категорична, че няма социални услуги или асистентство, но има усвоени милиони. Тя даде пример с дадени 2 милиона лева за регистър на хората с увреждания.

Хасан Адемов, председател на Комисията по труда и социалната политика в Народното събрание, заяви пред Bulgaria ON AIR, че проблемите, които са поставени, не са такива, които могат да бъдат решени от един министър или едно министерство, защото политиката за хората с увреждания е позиционирана в почти всички секторни политики.

"Трябва да има медицинска оценка на увреждането, след това трябва да има възможности за достъп до образование, за адаптирана среда, която да позволи на тези хора да бъдат включени в системата на образованието", обясни Адемов в студиото на "България сутрин".

Той подчерта също, че след това има и други въпроси свързани с достъп и транспорт, за да могат хората с увреждания да потърсят и реализация на пазара на труда.

Вижте видеото с цялата дискусия!