fallback

Крие ли съдържанието на учебниците фактически грешки и продуктово позициониране?

Коментар на депутата Александър Сиди и историка проф. Христо Матанов

30.05.2018 | 10:01 Автор: Тодор Петров

Зам.-председателят на комисията по образование в парламента доц. Милен Михов изпрати отворено писмо до просветния министър, в което настоява да се прочисти съдържанието на учебниците от продуктово позициониране и сгрешена фактология. Той поиска това да бъде сторено от комисия, която да направи съдържателен преглед на всички учебници преди новата учебна година.

"Набиват се на очи безумни неща - пример с баба, която хвали хамбургери от конкретна марка. Или е някакъв целенасочен план за промяна на учебното съдържание, или някой си прави брутални шеги по този начин", заяви депутатът от "Обединени патриоти" Александър Сиди.

Пред Bulgaria ON AIR той настоя "написалите това безумие" повече да не пишат учебници. По думите му е абсурдна целенасочената промяна на учебниците в насока децата ни да бъдат по-толерантни.

"Това е наливане на фалшива либералщина от страна на Европа. Самите хора, които пишат учебниците, очевидно трябва да имат патриотично виждане. Голяма част от тези глупости бяха писани по времето на Меглена Кунева", посочи Сиди и апелира да се работи по отстраняване на нередностите в учебниците.

Историкът и автор на учебници по история проф. Христо Матанов препоръча да бъде разгледан самият механизъм за създаване на учебници и накрая да се търси отговорност от колектива, който е писал дадения учебник.

"Не съм съгласен, че в програмата има "съжителство". Имаше такава дума в програмата, само че ставаше дума за другите групи, а не съжителство между турци и българи. Това нещо беше преекспонирано", уточни той в "България сутрин".

"Трябва да се промени насоката на даване на задачи", категоричен бе проф. Матанов. И препоръча на патриотичните организации у нас да подемат инициатива за механизма, по който се пишат учебниците.

Вижте видеото с цялата дискусия.

fallback
Още от България сутрин
fallback