България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Кариера или не": Кои са основните фактори за успех в развитието?

Бившият министър на икономиката Николай Василев представи третата си книга в "България сутрин"

24.05.2018 | 10:20 Редактор: Василена Василева

"Кариера или не" е заглавието на новата книга на бившия вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев. Произведението започва с една известна китайска поговорка: "Ако мислиш ден напред, купи си храна, ако мислиш 10 години напред, посади дърво, ако мислиш 100 години напред, дай добро образование на децата си". 

"Написах тази книга, защото обичам да работя с млади хора, правил съм го през целия си живот и съм давал съвети на стотици. За съжаление обаче не само в България, а и в цяла Източна Европа, както и в голяма част от университетите по света студентите не биват достатъчно подготвяни. Те излизат от тях абсолютно зелени и неадекватни, а след това се чудят защо нищо не се получава", каза в студиото на "България сутрин" икономистът.

По думите му сериозен фактор за емиграцията на млади българи е некачественото образование в родните висши учебни заведения.

Пред Bulgaria ON AIR Николай Василев сподели, че се е спрял на темата за кариерата и развитието в третата си книга, защото всеки минава през живота си в различни роли и е ученик, студент, работещ професионалист, работодател, баща... и уменията във всеки етап са важни.

Вижте повече във видеото!