България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

За него няма невъзможни неща: Атанас Скатов покори Чо Ойо без кислород

Не разрешиха на алпиниста да изкачи Еверест без шерпи. Коментарът му - в "България сутрин"

24.05.2018 | 09:41 Редактор: Тодор Петров
За него няма невъзможни неща: Атанас Скатов покори Чо Ойо без кислород

Алпинистът Атанас Скатов продължава да доказва, че няма невъзможни неща. Преди дни той се завърна у нас, след като на 13 май успя да изкачи без кислород върха Чо Ойо. А днешният 24 май е по-специален за Скатов, който преди точно 4 години покори за пръв път Еверест. 

"Всичко трябва да си носиш сам от базов лагер до последния лагер. 20 часа си абсолютно сам и разчиташ само на себе си. След върха трябва да си свалиш всичкия багаж в базов лагер. Там се състезаваш със себе си", разказа той за покоряването на Чо Ойо пред Bulgaria ON AIR.

Скатов подчерта, че след 7,700 метра започва да се усеща чувствително липсата на кислород, защото по думите му се влиза в "зоната на смъртта". 

"На всеки час вървене гледах да почивам 5-10 минути, да хапна нещо. Чувах гласове, имах чувството, че има някой зад мен", сподели още алпинистът в "България сутрин"

В момента, в който започна да изкачва самия връх се спуска гъста мъгла, а на мястото липват парапети. На върха Скатов успява само за 10-15 секунди да извади своята камера и веднага започва спускането му.

Китайските власти обаче не разрешиха на Атанас Скатов да изкачи Еверест без кислорд и шерпи. Алпинистът призна, че първоначално е бил ядосан и два дни е опитвал да убеди властите да го пуснат. След това осъзнава, че така е било писано и всичко трябва да става плавно.

"Регулация трябва да има, но не и по този начин. В регулацията трябва да има - да си качил 5-хилядник, 6-хилядник, 7-хилядни, 8-хилядник, отиди на Еверест. Не трябва да забраняват солово качване", отбеляза Скатов.

Преди две седмици излезе и третата книга на алпиниста за тройната му експедиция през 2016 г. Атанас Скатов я представи в студиото на Лора Инджова и Златимир Йочев.