България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Огромен интерес: Джудото се нареди сред водещите спортове у нас

Преподава на децата уроците, които са им полезни в житейския път, каза треньорът на националния отбор Свилен Скерлев

17.05.2018 | 10:38 Редактор: Тодор Петров
Огромен интерес: Джудото се нареди сред водещите спортове у нас

Българското джудо бележи огромен прогрес. Източното бойно изкуство се превърна в един от водещите ни спортове и носител на редица медали от световни и европейски първенства.

"Джудото днес може да празнува много, защото сме спорт, който в последните години набира много инерция - не само като резултати на големите състезатели, а и като брой трениращи", посочи треньорът на националния отбор по джудо Свилен Скерлев пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че вече работят много млади треньори, създават се доста нови клубове, а, голяма част от трениращите са деца до 15-годишна възраст. 

"Джудото е много практично в това децата да научат уроците, които са им полезни в житейския път сега и в момента. Треньорите по джудо трябва да бъдат учители, които възпитават качествeни хора, полезни за себе си и цялото общество", каза още Скерлев в "България сутрин" и отбеляза, че медалите идват едва след всичко това.

Събота и неделя в Самоков ще се проведе детско състезание по нови правила - сходни с правилата в родината на джудото Япония. Разликата в детските правила е, че трябва първо да се пази здравето на участниците, а резултатите да се постигат по правилния път, стана ясно още от думите на Свилен Скерлев.