България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Алпинистът Атанас Скатов изля душата си за Боян Петров: Осиротях!

Пред Bulgaria ON AIR той потвърди, че спасителната акция продължава и днес

16.05.2018 | 10:37 Редактор: Ивайло Николов
Алпинистът Атанас Скатов изля душата си за Боян Петров: Осиротях!

И днес продължава спасителната акция за Боян Петров на Шиша Пангма, обяви в ефира на Bulgaria ON AIR алпинистът и добър приятел на Петров Атанас Скатов.

По думите му е много вероятно хеликоптер отново да обходи района в търсенето на алпиниста ни, който от 12 дни е в неизвестност.

"За първи път толкова голяма група провежда спасителна операция, за първи път Китай и Непал имат съвместни действия", посочи Скатов в скайп връзка.

Само преди дни той започна своето изкачване на Мо Ойо (8200 м) и го покори.

Скатов е веган и е първият българин, стъпил на този връх, а и първият веган в света, който го е покорил.

Той се надява неговата експедиция да приключи до юни и тогава да се завърне в България.

Късно снощи Скатов написа своето прощално писмо във Facebook, адресирано до големия му приятел Боян Петров.

В него той припомня, че заедно са били на 3 експедиции – през 2015-а изкачили връх Манаслу, а година по-късно върховете Анапурна и Макалу.

"Осиротях! Ще ми липсва Силния бегач в съседния коридор, който ме водеше и напрягаше силите ми докрай в състезанието. Все още се надявам, че може да стане някакво чудо и да се появиш отнякъде, въпреки че... много време е минало. Единственото, което мога да направя в този момент, е да продължа напред към Еверест, там където щяхме да се засечем тази пролет и да посветя изкачването си на върха на теб! Дано имам късмет да го кача. Заради теб! И може да усетя духа ти там някъде в бялата планина, на най-високата й точка и да си поговоря пак безмълвно с теб!"