fallback

След зверството: Златарица иска изселване на самонастанилите се роми

Местните жители се оплакват от тормоз и грабежи

27.04.2018 | 09:44 Автор: Ивайло Николов

Жителите на Златарица се събраха пред сградата на общината за втори пореден ден, за да настояват за сигурност за себе си. Причината за недоволството им е случаят с нападението над възрастна жена от града. Баба Мария била ограбена и пребита от самонастанил се ром в населеното място, който дори се е опитал да я изнасили. Жената вече е стабилизирана в болницата във Велико Търново и се очаква днес да бъде изписана. 

Нападението е извършено от 36-годишен криминално проявен, който е обявен за издирване, а жителите на Златарица споделят, че се страхуват да спят и че редовно стават жертва на грабежи.

"И други са тормозили, други жени и семейства. Тормозят деца и кражби също има. Според мен трябва да се изолират тези хора, които са дошли", сподели пред камерата на Bulgaria ON AIR жител на Златарица.

Нападателят е част от ромска група, която в последно време се самонастанява в изоставени къщи в града и упражнява системен тормоз над местните жители. Според кмета на града Пенчо Чанев няма механизъм, с който общината да изсели самонастанилите се роми.

"Нещата са сбъркани. Полицаите установяват, че някой живее самонастанил се, няма адресна регистрация и им съставят актове. От друга страна те не знаят дали собственикът ги е пуснал с пари или да пазят имота му", обясни Чанев в ефира на "България сутрин".

Кметът каза също, че въпросната група роми са от сливенския край и не искат да се интегрират. По думите му те не зачитат никакви норми и правила. Пенчо Чанев обеща по-засилено полицейско присъствие и други мерки, които ще се обсъждат на среща между институциите през следващата седмица. 

Повече подробности вижте във видеото!

fallback
Още от България сутрин
fallback