България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

След зверството: Златарица иска изселване на самонастанилите се роми

Местните жители се оплакват от тормоз и грабежи

27.04.2018 | 09:44 Редактор: Ивайло Николов
След зверството: Златарица иска изселване на самонастанилите се роми
След зверството: Златарица иска изселване на самонастанилите се роми

Жителите на Златарица се събраха пред сградата на общината за втори пореден ден, за да настояват за сигурност за себе си. Причината за недоволството им е случаят с нападението над възрастна жена от града. Баба Мария била ограбена и пребита от самонастанил се ром в населеното място, който дори се е опитал да я изнасили. Жената вече е стабилизирана в болницата във Велико Търново и се очаква днес да бъде изписана. 

Нападението е извършено от 36-годишен криминално проявен, който е обявен за издирване, а жителите на Златарица споделят, че се страхуват да спят и че редовно стават жертва на грабежи.

"И други са тормозили, други жени и семейства. Тормозят деца и кражби също има. Според мен трябва да се изолират тези хора, които са дошли", сподели пред камерата на Bulgaria ON AIR жител на Златарица.

Нападателят е част от ромска група, която в последно време се самонастанява в изоставени къщи в града и упражнява системен тормоз над местните жители. Според кмета на града Пенчо Чанев няма механизъм, с който общината да изсели самонастанилите се роми.

"Нещата са сбъркани. Полицаите установяват, че някой живее самонастанил се, няма адресна регистрация и им съставят актове. От друга страна те не знаят дали собственикът ги е пуснал с пари или да пазят имота му", обясни Чанев в ефира на "България сутрин".

Кметът каза също, че въпросната група роми са от сливенския край и не искат да се интегрират. По думите му те не зачитат никакви норми и правила. Пенчо Чанев обеща по-засилено полицейско присъствие и други мерки, които ще се обсъждат на среща между институциите през следващата седмица. 

Повече подробности вижте във видеото!