България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бягат затворници, виновни няма, но пък има комисии

Николай Радулов и Иван Бакалов виждат в сектор "Сигурност" ясна корупция и липса на главен отговорник

12.04.2018 | 08:55 Редактор: Жанета Нейкова
Бягат затворници, виновни няма, но пък има комисии
Бягат затворници, виновни няма, но пък има комисии

От 15 години виждаме как всеки път, когато има проблем, се създават комисии, работни групи и т.н. А разрешаването се изтласква напред във времето до следващото управление, е мнението на бившия главен секретар на МВР Николай Радулов, който гостува в "България сутрин".

Думите му идват вследствие на поредния случай на избягал затворник, този път в Пловдив.

42-годишният Георги Танчев излежавал едногодишна присъда за притежание и разпространение на наркотици. Той е обявен за общодържавно издирване и по случая тече проверка.

От правосъдното министерство заявиха, че не за бягство, а става въпрос за отклоняване, тъй като избягалият се намирал в затворническо общежитие и работил на обект под наблюдението на отговорник.

"Виждам как зам.-ресорният министър с голямо хладнокръвие коментира случая. Министърът на правосъдието направи две комисии... Както казва народът - като не искаш да свършиш работа, направи комисия", отбеляза Радулов.

Той нарече "очевидна" липсата на визионер, който е главният отговорник на дадена дейност. Според него вместо правосъдният министър да създава комисии, би трябвало компетентно да предложи какво да се прави в дългосрочен план.

"Отново се натъкваме на характерното за сектор "Сигурност" - когато трябва да се изготви стратегия, нещата се спускат надолу и най-нискостоящият, най-некомпетентният служител я прави", категоричен бе бившият главен секретар.

Темата пред Bulgaria ON AIR коментира и журналистът Иван Бакалов. Той посочи, че затворникът в Пловдив е можел и по време на отпуската си да избяга, тъй като такава получават периодично лишените от свобода в по-лек режим.

Но журналистът изобрази с думи една по-обща картина, която съществува в страната:

"Бягството от Централния затвор беше ефектно, но дори за кино не става. Никой няма да повярва, че двама могат да избягат през парадния вход и ще ги гони чистачката. Очевидно има пробита система за сигурност", обясни Бакалов.

Освен това той вижда и много ясна корупция:

"Районите за наркоразпространение в София съвпадат точно с границите с полицейските управления. Това е изследвано и доказано. Всеки район си плаща на съответното РПУ. В затвора пък има тежки престъпници, които вадят едни пари, за да им се внесе нещо..."