България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Камериерка съсипа хотелиерите: Алчни сте, превърнахте ни в бели робини!

В родния туризъм заплатите са много ниски, има и неуважение към персонала, потвърди Румен Драганов

05.04.2018 | 10:00 Редактор: Велислав Филипов
Камериерка съсипа хотелиерите: Алчни сте, превърнахте ни в бели робини!

Емоционално писмо, адресирано до работодателите в хотелиерския бранш, изпрати 43-годишна жена - дългогодишна служителка в сферата на туризма. Тя върди, че познава практиките на хотелиерите от Бургаска област до болка, хиляди пъти е лъгана, вероятно и това лято отново ще бъде измамена, но няма друг шанс, защото това е единствената ѝ прехрана. 

Жената пожелала да се обърне към тях по този начин и ги призовава да пазят човешкия ресурс, защото скоро нито ще има кой да им работи в хотелите, нито ще има и туристи, защото ще бъдат изгонени от некачествения персонал. Камериерката се обърна към всички хотелиери с думите: "Алчни сте, превърнахте ни в бели робини".

"Написах това писмо, защото съм тотално разочарована от интервютата, на които съм ходила досега и в бъдеще, които ми предстоят. Когато се уговаряш в началото на сезона за работа предложенията са едни, а когато отидеш реалността е съвсем друга", категорична е жената.

Според директора на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов няма да има изненадани от информацията, казана от камериерката.

"В родния туризъм заплатите са много ниски, има неуважение към персонала, някои дори не си получават парите въобще. Има липса на кадри и отново тази година туризмът ни ще е в криза", подчерта Драганов в "България сутрин".

По думите му чужденците, които идват да работят в България през лятото, спазват своя договор напълно, защото са с международни документи, но не така стои въпросът с българските работници.

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" смята, че когато десетилетия се държиш с работниците си с неуважение, нормално е те да се насочват към други работни места. 

"Не е нормално българският работник да се чувства като гастарбайтер в собствената си страна. Работодателите не предпочитат чужда работна ръка, но когато има дефицит на кадри - няма как. Трябва да има увеличение на заплатите", завърши Григорова.