България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Велики четвъртък е! Патриарх Неофит ще води съборната Света Василиева литургия

С нея ще бъде осветено новото миро на Българската православна църква

05.04.2018 | 09:41 Редактор: Василена Василева
Велики четвъртък е! Патриарх Неофит ще води съборната Света Василиева литургия

Велики четвъртък е! В понеделник започна осмото поред в историята на Българската православна църква варене на свето миро. То продължава три дни и три нощи като свещеници ще бъркат съставките непрекъснато и ще четат евангелски текстове.

Мирото се използва от църквата за благославяне на новопокръстените, както и за освещаване на храмове и олтари.

Патриарх Неофит ще води съборната Света Василиева литургия, с която ще бъде осветено новото миро на Българската православна църква. Богослужението започна в 9.00 ч. в катедралата "Св. Александър Невски".

Светото миро представлява благоуханна смес от елей (зехтин), гроздово вино и ароматни билки. Вари се при специален и сложен богослужебен чин.

При опелото преди погребението Христос също е бил помазан с миро. Затова и вечерта на Велики петък има църковна песен "Мироносци идат, с миро Те помазват".

Съгласно древноцърковната практика право на приготвяне и раздаване на свето миро имат само главите на отделните напълно автокефални православни църкви - Вселенската патриаршия, Руската патриаршия, Румънската, Сръбската патриаршии и Българската патриаршия. 

На въпрос на Bulgaria ON AIR към Негово светейшество патриарх Неофит дали Българската православна църква ще даде свето миро на македонските ни братя, той уточни, че това тепърва ще се обсъжда, но не е изключено.

В своята най-нова история Българската православна църква приготвя за първи път миро през 1950 г., пет години след като Вселенската патриаршия я признава за самостоятелна църква.

Мироваренето се извършва веднъж на няколко години, при необходимост. Броят и видът на съставките на мирото не е строго установен. Числото на съставните вещества варира обикновено от 20 до 57.