fallback

На Велики четвъртък боядисваме яйца в приюта на отец Иван

Първото винаги е червено и символизира възраждане и благоденствие

05.04.2018 | 08:37 Автор: Тодор Петров

В днешния ден от Страстната седмица боядисваме великденските яйца. Традиционното боядисване на яйцата се нарича "писане". Първото боядисано яйце винаги е в червен цвят, символизирайки здраве и благоденствие.

Боядисването на яйца е характерно не само за християнската религия, но и за древните римляни, гали, перси, китайци. За едни овалната форма на яйцето символизира Вселената, за други - прераждането през пролетта.

На Велики четвъртък екип на Bulgaria ON AIR се включи в писането на яйца заедно с децата от приюта на отец Иван. Според християнските обичаи това е денят за възпоменание на Тайната вечеря. На този ден Исус Христос е предвидил предателството на Юда и собствената си смърт.

Като малки машинки децата боядисаха няколко кори с яйца. Традицията в приюта на отец Иван датира от самото му създаване преди четвърт век.

Велики четвъртък пресъздава последните дни на Христос сред нас на земята, отбеляза отец Григорий. Великден е празникът на празниците. Червеното е символ на възраждане и живот, затова и първото яйце е червено. Козунакът е сравнително нова традиция в България, докато в древността у нас са месили обредни хлябове, обясниха още от приюта за "България сутрин".

 

fallback
Още от България сутрин
fallback