Собственикът на месарски магазин в София Бакри настоя, че няма как на българския пазар да има гръцко или румънско агнешко, защото цената на вносното е колкото тази на българското месо или по-висока.
"В Гърция стоката е по-скъпа отколкото в България. Като го сметнеш и като го вкараш, то излиза по-скъпо. И в момента румънското пак е по-скъпо", обясни Бакри в ефира на "България сутрин".
Бившият министър на земеделието и храните Мирослав Найденов пък подчерта, че е нормално българските производители да имат претенции към изкупната цена на агнешкото месо.
Животновъдите обясняват, че прекупвачи изкупуват агнетата от тях на 5 лева за килограм, което не може да покрие дори разходите им по отглеждане, а в магазините месото вече се продава на цена между 13 и 16 лева. Найденов обясни, че е нормално производителите да са недоволни, но няма какво да се направи, защото това са търговски отношения.
"Проблемът е, че българските животновъди залагат на двата празника Великден и Гергьовден. Пазарът в България не е така структуриран, за да предлагат целогодишно прясно българско агнешко месо", подчерта бившият земеделски министър пред Bulgaria ON AIR. Той обясни още, че има и дефицит на месото у нас, а една от причините за това е, че е рано, а друга - популацията е намаляла значително, защото малко хора се занимават с овцевъдство.
Шеф Георги Иванов пък каза, че българското агнешко е с високи вкусови качества и месото от нашата страна е предпочитано от съседните ни държави.
"Месото трябва да бъде със свеж цвят и да мирише на свежо." Така Иванов обясни, че може да се разпознава прясното месо в магазина. Готвачът каза също, че в кулинарията има много техники и технологии, които да компенсират, ако приготвяме замразено месо.
Вижте видеото с целия разговор!