Оказва се, че в дните около Великден в магазините и търговската мрежа масово се продават козунаци с изкуствени добавки и оцветители, а при някои от индустриално подготвените продукти са спестени важни съставки като например мляко и яйца. Кои Е-та можем да открием в козунаците и с какво са заменени класическите съставки?
Според председателя на асоциация "Активни потребители" Богомил Николов всяка година се установява едно и също, а именно, че в козунаците в търговската мрежа има безброй Е-та, които не можем дори да произнесем.
"Ние се отдалечаваме от натуралното, от истинското, от това, което правим вкъщи. Със сигурност е позволено да се заместват натуралните продукти с Е-тата. Не е ясно обаче в дългосрочен план докъде ще доведе това. Все пак е сравнително ново изобретение за човека", отбеляза още Николов в "България сутрин".
Той е категоричен, че хората се отказваме от натуралните съставки и се обръщаме към химията.
"Производителите предпочитат да забъркват тези химични коктейли, вместо да произвеждат истинска храна. Това е така, защото им е по-евтино и освен това продуктът има по-дълъг срок на годност. Има и по-добър външен вид", уточни председателят на асоциация "Активни потребители".
По думите му друг основен проблем е липсата на етикет какво съдържа козунакът и с какво е направен.
"Направихме изследване на 16 марки козунаци и само един не използва подобрители и е много близък до класическата рецепта", завърши Николов.