fallback

Закон за частен фалит нищо няма да реши, смята бивш депутат

Димитър Байрактаров каза, че подобен проект няма да защити хората с лоши кредити, а кредиторите

30.03.2018 | 08:52 Автор: Ивайло Николов

Не е вярно, че въвеждането със закон на частен или физически фалит решава много проблеми, при които хора задлъжняват към банки и институции, защото са теглили кредити, които не могат да погасяват. Това е мнението на бившия депутат Димитър Байрактаров.

"Почти във всички страни има такива законопроекти, които са на практика неработещи", подчерта той в студиото на "България сутрин". 

Преди дни омбудсманът Мая Манолова обяви, че над 81% от българските граждани искат приемането на специално законодателство, което да уреди несъстоятелността на физическите лица. Тя дори подчерта, че България е единствената държава в Европейския съюз, която няма законодателна уредба за личния фалит. Подобно нещо обаче със сигурност няма да помогне на длъжниците, е мнението на Димитър Байрактаров.

"Хората погрешно си мислят, че ще им се спасят доходите, че ще им остане жилището, апартаментът - не. Всичко ви се прибира. Как тогава му помагате на този човек, тоест обслужвате с този закон единствено и само кредитора", категорично заяви Байрактаров пред Bulgaria ON AIR.

Според бившия народен представител решението на подобни случаи е във въвеждането на наказателна отговорност за банкер, който е отпуснал заем, който не може да бъде обезпечен. 

Вижте видеото с целия разговор!

 

fallback
Още от България сутрин
fallback