България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Атаките с киселина се завръщат… Докога варварщини?

Пострадалата Ажда Ибрахимова се възстановява в "Пирогов", извършителите – в дън земя

28.03.2018 | 08:39 Редактор: Иван Берберов
Атаките с киселина се завръщат… Докога варварщини?
Атаките с киселина се завръщат… Докога варварщини?

Зверските случаи на заливане с киселина на хора станаха отново актуални в публичното пространство, тъй като жена на 36 години беше залята преди дни на столичния бул. "Стамболийски".

Ажда Ибрахимова е в тежко състояние и се бори за живота си в "Пирогов". Тя е с 24% изгаряния. Към момента полицията още издирва извършителя. Властите проверяват 2 версии за случилото се – личен мотив или бизнес. 

Вътрешният министър Валентин Радев заяви, че бизнесът на Ибрахимова не е такъв, че да може да бъде причина за заливането. 

"Това показва жестокост, която е извън нормите. Но по-фрапиращо е показността, а това оказва ефект върху по-несигурните от обществото. Това е стигма, която няма как да бъде забравена. Определено това престъпление се води срещу жените", категорична бе психологът доц. Маргарита Бакрачева.  

Според криминалния журналист Стефан Ташев при подобни престъпления разкриваемостта е много ниска, а често поръчителят и извършителят не са едни и същи лица. 

"Това поръчване коства 1000 лева в повечето случаи. Трябва да има по-сериозни наказания за заливане с киселина. Не може да залееш някого и да прекараш само 3 години в затвора, а и повечето такива случаи не се доказват. Това престъпление е наистина нагло", подчерта Ташев в "България сутрин". 

"На първо място се надяваме пострадалата Ажда бързо да се възстанови. Първи от възстановяването е етапът на отричането, после агресията, после вината и след това приемането. Подпомагащата роля на семейството и специалистите е ключова", прибави доц. Бакрачева пред Bulgaria ON AIR.