България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Таксиметраджии на протест: Искаме по-голяма сигурност!

Конкретният повод е убийството на шофьор в село Николово в средата на март от две непълнолетни момчета с цел обир

26.03.2018 | 09:58 Редактор: Велислав Филипов
Таксиметраджии на протест: Искаме по-голяма сигурност!

Седмицата започва с протест на таксиметрови шофьори на няколко места в страната с искане за повече сигурност по време на работа. Конкретният повод е убийството на шофьор в село Николово в средата на месец март. Тогава той бе намушкат от две непълнолетни момчета с цел обир.

Самият протест ще се проведе пред Съдебната палата в Русе. Рано сутринта по-голямата част от колите се събраха на паркинг на голям хипермаркет. Те тръгнаха оттам към 8 часа, но се наложи изчакването на патрулен екип, които да ги съпроводи. Колите преминаха през почти всички централни улици в града и дори се стигна до задръствания, защото автомобилите са повече от 100.

По думите на един от протестиращите таксиметраджии едно от основните искания е да има ефективни присъди срещу двете 18-годишни момчета, които са убили техен колега в село Николово.

"Чувстваме се притеснени на работното си място. Не сме защитени нито от закон, нито от държавата. Ще внесем нашите искания за по-голяма защита на нашите работни места в Народното събрание", категорични са протестиращите.

Според тях доста често стават нападения срещу таксиметрови шофьори в страната.

"Нападения имаше в Плевен, в Ямбол, също в Пловдив колега беше убит, така че доста са случаите само през тази година, да не говорим назад във времето. Обмисляме национален протест ако и малкото, което чакаме, не бъде изпълнено", твърдят шофьорите.

Делото срещу двете момчета, които са обвинени в убийството на 59-годишния таксиметров шофьор, ще започне към 10 часа в съдебната зала. При извършване на престъплението и двамата са били непълнолетни, но вече имат навършени 18 години. Според магистрати присъдите могат да стигнат до 10 години лишаване от свобода.