България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

При 1 и 2 нарушения железницата понасяла. При 3 - катастрофа. В Хитрино - натрупване

Кое точно е оказало влияние за трагедията преди година и три месеца коментираха Симеон Ананиев и Кристиян Кръстев

13.03.2018 | 09:31 Редактор: Жанета Нейкова
При 1 и 2 нарушения железницата понасяла. При 3 - катастрофа. В Хитрино - натрупване
При 1 и 2 нарушения железницата понасяла. При 3 - катастрофа. В Хитрино - натрупване

"При 3 нарушения в железниците следва катастрофа. При 1 или 2 системата успява да понесе и да издържи. В катастрофата в Хитрино има натрупване. Кое точно е оказало влияние..." 

Така коментира в "България сутрин" новата версия за трагедията в Хитрино Симеон Ананиев от Асоциацията на българските железопътни превозвачи.

Счупена стрелка била причина за дерайлирането на цистерната, стана ясно от международните технически експертизи, които представиха собствениците на цистерната.

Частично разследване пък, поръчано от "Булмаркет" показа, че повреда на релсовия път е причина за трагедията в Хитрино. От прокуратурата контрираха, че тези твърдения не са довод обвинението да смени основната си теза, че до инцидента се е стигнало заради превишена скорост.

"По всички граждански дела съдиите допускат наново пълни експертизи, които изследват влиянието на инфраструктурата, на скоростта, на всички елементи... Не можем просто така да кажем "караше бързо", обясни Ананиев.

Темата пред Bulgaria ON AIR коментира и бившият министър на транспорта Кристиян Кръстев, който отбеляза, че превозвачът се опитва да докаже неговата правота.

"Трябва да се мисли върху това дали не трябва промяна в нормативната база, с каква скорост трябва да се преминава през въпросните стрелки. Използват се такива отпреди 100 години", подчерта Кръстев.

Целия разговор вижте във видеото.