България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Ага" откри 22-ия Международен София Филм Фест

Филмът е копродукция на България, Германия и Франция и вече закри с огромен успех основната конкурсна програма на Берлинале 2018

08.03.2018 | 10:03 Редактор: Василена Василева

22-ят Международен София Филм Фест беше открит с "Ага" на Милко Лазаров. А зала 1 на НДК беше препълнена.

Филмът е копродукция на България, Германия и Франция и вече закри с огромен успех основната конкурсна програма на Берлинале 2018. Отличен е с две награди от най-стария кинофестивал в света – Венеция.

"Северът, където филмът е заснет, се явява по-скоро фон. Зрителите ще видят, че на практика това е история за едно семейство, която може да се развива навсякъде по света. Kогато oбаче се постави в териториален контекст и се случва на място, което е символ за празнота, започва да носи съвсем различна конотация, превръща се в метафора" сподели в студиото на "България сутрин" сцентаристът на "Ага" Симеон Венциславов.

"Ага" е поредният филм на български режисьор с реални шансове за отлична международна кариера.

Филмът е заснет в Република Саха /Якутия/, разположена в североизточната част на Сибир. А в най-топлите дни по време на снимките температурите са били около минус 30 градуса.

На 22-ия Международен София Филм Фест ще бъдат представени общо 46 български пълнометражни игрални и документални филма, 11 от които са документални премиери. Балканската конкурсна програма традиционно съдържа някои от най-добрите творби, създадени през последната година. Българското участие в програмата са новият филм на Илиян Джевелеков "Вездесъщият", както и българският боксофис хит "Възвишение" на Виктор Божинов.

Вижте повече във видеото!