България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българи - част от проектa Falcon Heavy на компанията SpaceX

Свръхмощната и тежка ракета бе разработена от над 6-хилядна инженерна армия, а сред имената е това на Орлин Велев-младши

12.02.2018 | 10:33 Редактор: Велислав Филипов
Българи - част от проектa Falcon Heavy на компанията SpaceX

След редица години на конструиране и планиране в Космоса бе изстреляна "Falcon Heavy" - първата от типа свръхтежки ракети. Тя е разработена от частната компания "SpaceX", собственост на човека на бъдещето - Илън Мъск. Проектът отне няколко години и труда на над 6-хилядна инженерна армия, а сред имената е и това на Орлин Велев - младши. 

Баща му - проф. Велев - старши, застана пред Bulgaria ON AIR, за да разкаже какво е да си част от компанията "SpaceX" и как синът му е участвал в най-голямото и инженерно техническо постижение на годината. 

"През 1996 г., когато завърших своята аспирантура, с жена ми и сина ми решихме да заминем за САЩ, за се реализираме най-добре професионално. Може би донякъде сме предали този дух и на сина ни - да учи, да се образова и да жъне успехи", сподели проф. Велев.

В училище Орлин Велев - младши е отличник. Върви му много математиката, участва на много технологични състезания и олимпиади. Печели престижната национална награда и е приет в редица университети. Избира Технологичния институт в Джорджия - един от най-известните университети за инженерни науки. Там завършва машинно инженерство.

"След като завърши успешно своето образование той бе приет на стаж в "SpaceX". В резултат на всичко това получи оферта да остане да работи в компанията и при това положение той остана. Повече от година вече работи в "SpaceX", обясни професорът.

Той споделя, че е посещавал центъра на компанията в Лос Анджелис и казва, че това е най-модерният и технологичен завод в света - "Хората вътре не работят, а творят".

Още една българка има принос към историческото изстрелване на кабриолета на Илон Мъск. Д-р Маргарита Маринова от 2017 г. е старши авиационен инженер по въпросите на Марс и разработката на двигателни системи в компанията на Илон Мъск за космически технологии "SpaceX". 

Българката е била и планетарен учен към НАСА и е проучвала терени на нашата планета, наподобяващи такива на Марс. 

Вижте повече за българите, които са спомогнали за изстрелването на ракетата "Falcon Heavy", във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Janey Doeye
преди 6 години
В инженерната част на SpaceX имат право да работят само американци, заради работата с военните. Т.е. това че виждате бъгларски имена, не значи че са българи. За да работят там, значи са с американско гражданство. От там нататък, няма какво да се говори. Да са живи и здрави и да продължават да изживяват мечтите си - не ги съдя изобщо. Все пак България няма космическа индустрия, така че не биха имали никакъв шанс да работят тук. Но, не са българи. А са от български произход. Две различни неща. Сигнализирай за неуместен коментар