България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Националната ни сигурност – пречка пред влизането ни в Шенген

Западните ни партньори нямат доверие в нас, твърди лидерът на ДСБ ген. Атанасов

08.02.2018 | 09:30 Редактор: Иван Берберов
Националната ни сигурност – пречка пред влизането ни в Шенген

Подкрепяме България да се присъедини към Шенген и оценяваме положените усилия, но още работа трябва да се свърши. Това каза преди дни холандският премиер Марк Рюте по време на официалната си визита у нас. 

След посещението му веднага се запитахме къде са пробойните, които ни спират по пътя за Шенген, какво очаква от нас Европа и кога ще бъде премахнат граничният контрол за България? 

"Това е тежък провал за България. Имаме кардинален проблем с националната сигурност. Това, което ни спъва е непрозрачното еднолично разпределение на общите ни пари, които отиват в джобовете на олигарсите", заяви лидерът на ДСБ генерал Атанас Атанасов.

В студиото на "България сутрин" той подчерта, че политическа воля за промяна на статуквото няма. 

"От 11 години сме в ЕС и не сме в Шенген, не сме в еврозоната и не сме в банковия съюз, а също така върху нас има мониторинг. Всичко това са факти, които показват недоверието на западните ни партньори към нас“, изтъкна гостът. 

"Западните ни партньори показват, че „татко ще ни купи колело, но някой друг път“. Много мощно се прикрива у нас, но в много авторитетни западни издания, беше перифразиран националният ни девиз – от "Съединението прави силата" в "Корупцията прави силата".

Шенген освен граничен контрол, означава обмен на разузнавателна информация между институциите за сигурност. Те нямат доверие към нас“, посочи ген. Атанасов пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи Народното събрание е обезличено, тъй като от него нищо не зависи и реална работа там не се върши. То предлагало, продължи още политикът, зрелища на хората.