България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Хора от няколко квартала в София и днес излизат на протест заради мръсния въздух

Жителите на "Красна поляна", "Западен парк", "Разсадника" и "Овча купел" смятат, че мерките на Столичната община са неефективни

05.02.2018 | 08:17 Редактор: Ивайло Николов
Хора от няколко квартала в София и днес излизат на протест заради мръсния въздух

Жители на четири столични квартала отново излизат на протест срещу мръсния въздух и неефективните според тях мерки на Столичната община. Хората от "Красна поляна", "Западен парк", "Разсадника" и "Овча купел" ще протестират днес от 18 часа пред  сградата на общината. Според недоволните граждани, вече повече от година те протестират заради проблемите им с гетата, незаконното строителство, замърсяването на въздуха и според тях няма адекватен контрол над това, какво се гори в печките на хората, които са с незаконни постройки и къщи. 

"Факултета си е квартал, обаче до него се строи едно незаконно гето, при което се изсича "Западен парк", влиза се навътре, заселват се нови хора в това гето и няма никакъв контрол какво се гори там, какво става. Мръсотията е безобразна", обясниха  от протестиращите в ефира на Bulgaria ON AIR.

Те обясниха, че тази вечер ще направят и шествие до сградата на Европейския парламент в София и НДК. Те се обявиха за мерки срещу "геноцида" срещу жителите на кварталите. 

"Всяка вечер кварталите са обгазявани, без никой да знае какво има вътре в печките на хората", подчертаха жителите на засегнатите квартали в "България сутрин".

Според недоволните граждани, обгазяването е заради горенето на дрехи втора употреба, стари черчевета, гуми и всичко останало от кофите за боклук.

От районната администрация пък обясниха, че се взимат мерки срещу мръсния въздух, които обаче явно не са достатъчни. Според представител на районната администрация не е вярно, че мръсния въздух се дължи само на виетнамските общежития и квартал "Факултета".

"На 3 и 4 февруари, това никога не е било се мият столичните булеварди, включително в Красна поляна", обясниха от районната администрация пред Bulgaria ON AIR. Освен това отпадъците се събират по два пъти на ден. 

[video]