fallback

Спомени от лагерите: Разказът на последната оцеляла от "Белене"

Цветана Джерманова - живата памет на случилото се през тъмните години на комунизма в България

01.02.2018 | 10:30 Автор: Велислав Филипов

Днес почитаме паметта на жертвите на комунистическия режим в страната. Тази година се навършват 73 години от първите присъди на т.нар. Народен съд. Много хора биват убити, други са оцелели, но все още пазят в паметта си ужасите от онова време. 

Един такъв човек е Цветана Джерманова - последната оцеляла от трудовите лагери на народната власт. Тя е живата памет на случилото се през тъмните години на комунизма - затова решава да остави своите писмени свидетелства за начина, по който властта превъзпитавала инакомислещите.

80-годишната Цветана сяда зад компютъра и започва да пише. Книгата "Изповед - спомени от лагерите" разказва за любовта, раздялата и за самоувереността на едно момиче да се изправи срещу властта. 

Преди да се изправи срещу народната власт Цветана става част от Работническия младежки съюз, с който след преврата на 9 септември 1944 г. комунистическата партия влиза във властта. Младото момиче обаче бързо се разочарова.

"Ние бяхме реалисти. Ние - хората от село, видяхме изведнъж неща, за които не се знаеше по тези места", сподели пред Bulgaria ON AIR жената.

В пернишката гимназия Джерманова се увлича от идеите на анархистите, а по време на тайните сбирки среща и любовта си. 

В една декемврийска нощ тя е арестувана и повече от 20 дни е държана в килиите на Държавна сигурност в Перник. След това е изпратена за превъзпитание в лагера "Белене".

"Аз имах право на 2 писма на месец и с моя съпруг си пишехме постоянно. Относно лагера е въпрос на време да свикнеш - когато свикнеш, че ще умреш, вече си по-свободен. Мечтата ми беше да надживея системата и това се случи. Но как може човек да бъде жесток? Какво трябва да притежава", допълни Джерманова.

Вижте цялата история на последната оцеляла от трудовите лагери на комунизма във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback