България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Надзиратели в затворите и охрана на съдебната власт в общ протест

Само едно е ясно в сектор "Сигурност" - несигурността, твърдят служителите на Министерството на правосъдието

31.01.2018 | 09:51 Редактор: Велислав Филипов
Надзиратели в затворите и охрана на съдебната власт в общ протест
Надзиратели в затворите и охрана на съдебната власт в общ протест

Служителите, осигуряващи охраната на съдебната власт, излязоха на протест пред Съдебната палата в подкрепа на своите колеги - надзирателите в затворите, за да искат промяна в условията на труд и заплащането. 

Според хората от Синдиката на съдебната охрана протестът е факт заради продължителните преговори с Министерството на правосъдието, което редица седмици е обещавало исканията им да бъдат изпълнени, но на последната среща между двете страни се оказвало, че няма да има никакво развитие. 

"Искаме да има изравняване на нашите заплати с тези на колегите ни от МВР. Разминаването е огромно и не е основателно. На второ място искаме да бъде направен анализ от необходимостта за назначаването на нови служители в нашата дирекция, защото недостигът е осезаем", уточниха от Синдиката на съдебна охрана пред Bulgaria ON AIR

Друго искане на служителите от ГД "Охрана" е да има реално увеличение на заплатите с поне 20%.

"Имаше едно увеличение на заплатите, което беше с 34 лв. отгоре. Това е подигравка", категорични са полицаите. 

По думите на Ивайло Григоров от Синдиката на служителите в затворите преди 15 дни е било изпратено писмо до Министерството на финансите дали има някакъв шанс за увеличение на заплатите, но и до днес отговор не е получен.