България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Архитектурен резерват в Предбалкана е напът да изчезне

Пари за ремонт на Старо Стефаново няма нито от страна на държавата, нито от хората, които стопанисват къщите в селото

30.01.2018 | 09:45 Редактор: Василена Василева
Архитектурен резерват в Предбалкана е напът да изчезне

Цяло село е напът да бъде заличено от картата, тъй като къщите се разрушат. Въпреки окаяното състояние, в което се намира, селото е обявено за Архитектурен резерват, а повечето къщи в него - за паметници на културата.

Обявено е за архитектурен резерват, а повечето къщи в него за паметници на културата. Старо Стефаново е със същия статут като Лещен и Мелник, но в него рядко се инвестира.

Хората като 80-годишната баба Тодоринка вече са рядкост. Откриваме я в родната ѝ къща, където живее и до днес. Грижи се за няколко кокошки, кози и прибрано от улицата куче.

Въпреки че животът ѝ отдавна я е накарал да стъпи здраво на земята, възрастната жена ни посреща усмихната и ни разказва за миналото, когато селото кипяло от живот.

За Старо Стефаново се чуло още през 1515 г. Тогава то е споменато за първи път в турските регистри. През 1982 е обявено за архитектурен резерват с местно значение заради автентичния вид, който местните искали да запазят.

Днес голяма част от къщите, обявени за паметници на културата, се рушат, а пари за ремонт няма. Нито от страна на държавата, нито от хората, които ги стопанисват.

От общината признават, че са наясно със състоянието на всички сгради и в същото време това, което могат да направят не е много, тъй като имотите са частни, а за паметниците на културата общините не носят отговорност.

В продължение на няколко седмици Bulgaria ON AIR търси Министерството на културата с молба да бъде изпратен събеседник в студиото на "България сутрин", за да стане ясно как хората от с. Стефаново и други архитектурни резервати могат да кандидатсктват по проекти, за да възстановят рушащата се национална памет.

От ведомството ни отговориха с писмо, в което се посочва, че старата част на с. Стефаново е обявена за архитектурен паметник с разпореждане на бюрото на Министерския съвет от 1982 година. Собствениците, концесионерите и ползвателите на недвижими културни ценности са длъжни да полагат необходимите грижи за тяхното опазване".

Министерството на културата ежегодно предоставя целева финансова подкрепа за извършването на консервационно реставрационни дейности за недвижими културни ценности по Програма №1. А отпускането на безлихвени заеми за собствениците на имоти, паметници на културата и за извършването на ремонтни дейности към този момент е на етап обсъждане.