България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

По време на грип: Подсилване имунната система на децата? Прясната храна!

Яна Данаилова представи свеж заместител на сандвича с колбас, а доц. д-р Атанас Мангъров даде практически съвети, когато детето ни е болно

30.01.2018 | 08:12 Редактор: Жанета Нейкова
По време на грип: Подсилване имунната система на децата? Прясната храна!

Грипната епидемия се разраства, като предупрежденията са, че през тази седмица тя ще достигне своя пик. На този фон започваме да се питаме каква е причината за слабия имунитет на децата ни и как можем в домашни условия да подсилим имунната им система?

В студиото на "България сутрин" отговорите дадоха експертът по хранене Яна Данаилова и завеждащият Детското отделение към СБАЛИПБ ''Проф. Ив. Киров'' доц. д-р Атанас Мангъров.

"Имунитетът се дели на два вида - единият е вроденият, а другият - придобитият. При вторият - когато тялото успее да се справи с един вид бактерия, то вече може да пребори и следващата", обясни Данаилова пред Bulgaria ON AIR.

Като инструментът за това, посочи тя, е прясната храна - зеленчуците, плодовете.

Традиционно, експертът по хранене представи рецепта за детска закуска. С помощта на блендер,  Данаилова приготви заместител на редовния сандвич с колбас, като използва семена, зеленолисни и малко джинджифил.

Проф. д-р Мангъров обясни, че храната при децата по време на грип е важна, но от по-голямо значение е то да си стои вкъщи в този период!

"Да изведеш на разходка едно дете с температура навън е все едно сега аз да отида да направя един крос в парка", даде пример гостът на телевизията.

Той подчерта, че подходящият момент за излизане навън е чак, когато температурата изчезне напълно.

Междувременно стана ясно, че от днес грипна епидемия е обявена в още две области - Русе и Кюстендил. Очаква се там да бъдат преустановени и учебните занятия.