България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кардиолог: Инфарктът вследствие на грип - индивидуално! Ваксинирайте се, призова той

По-застрашени са хронично болните хора със сърдечно-съдови заболявания, стана ясно от думите на д-р Павел Николов

29.01.2018 | 08:20 Редактор: Жанета Нейкова
Кардиолог: Инфарктът вследствие на грип - индивидуално! Ваксинирайте се, призова той

Проучване на канадски изследователи установява, че при пациенти с регистрирана инфекция от тип А, тип Б и други вируси, има повишена чувствителност на сърдечния миокарден инфаркт. Все пак това е индивидуално въздействие при всеки пациент, подчерта в "България сутрин" кардиологът д-р Павел Николов от МБАЛ "Александровска".

Той коментира това по повод грипната епидемия, в която се намира половин България. Лекарите прогнозират пикът на заболяванията да бъде тази седмица. Грипната ваканция за учениците в 6 области ще продължи и тези дни.

Междувременно стана ясно, че след усложнения от грип 58-годишна жена от Кърджали е изпаднала в кома, а лекарите се борят за живота ѝ.

Д-р Николов подчерта пред Bulgaria ON AIR, че тук става въпрос за изключително рядко усложнение, но такова се случва.

"Затова трябва да се реагира максимално бързо още при първите симптоми на засегната нервна система", категоричен бе дежурният лекар от Клиниката по кардиология.

"Няма конкретно доказани механизми, които да определят точно защо тези пациенти имат такава чувствителност при миокардите", продължи въпроса с данните на канадските изследователи д-р Николов.

По думите му става въпрос за хронично болни хора със сърдечно-съдови заболявания, исхемична болест, по-слаб имунитет и праг на заболеваемост. Като предпазна мярка кардиологът посочи ваксините. 

"Благодарение на тях много страшни болести са изчезнали отдавна. Те трябва да се правят, когато човек е напълно здрав", обясни д-р Николов.

И продължи, че една ваксина не може да даде 100% защита срещу заболяването, но ваксинираният човек може да го премине в много по-лека фаза.