fallback

Патриот за ратифицирането на ИК: Мнението ни не подлежи на корекция

Ще убедим обществото и коалиционните партньори във верността на нашето виждане, заяви Явор Нотев пред Bulgaria ON AIR

26.01.2018 | 09:35 Автор: Тодор Петров

"Обединени патриоти" категорично и първи сигнализираха за недоразуменията, с които е съпроводена процедурата за ратификация на Истанбулската конвенция", подчерта пред Bulgaria ON AIR зам.-председателят на 44-ото НС от ''Обединени патриоти'' Явор Нотев.

В сутрешния блок на телевизията той добави, че дадените от патриотите заявки не подлежат на корекция и съмнения. Вчера от партия ГЕРБ пък замразиха приемането на спорните текстове от Истанбулската конвенция (ИК) и обявиха, че ще отложат приемането на документа. 

Идеята е след серия от дебати и кръгли маси да бъдат изчистени всички съмнения, които поражда ратификацията на документа. Междувременно премиерът Бойко Борисов заяви от Давос, че ИК ще бъде ратифицирана с резерви.

Явор Нотев допуска, че времето, което ще се осигури с отлагането на решението, ще бъде употребено полезно, но настоя, че някоя от страните трябва да узрее за общо решение. 

"Ще убедим обществото и коалиционните ни партньори във верността на нашето виждане. Бих заявил притеснения, които почиват на чужд опит. Полша е заявила резерви, които по силата на Истанбулската конвенция не се признават. Нямаме право да заявим резерви по силата на текста на самата конвенция", обясни той в "България сутрин". 

Зам.-председателят на НС отбеляза, че нямаме краен срок за приемане на конвенцията. Той е на мнение, че трудно ще се стигне до резултат с обществени дебати, какъвто се проведе в СУ преди дни, тъй като по думите му нямаме ясна и здрава основа.

"Мнението на "Обединени патриоти" е, че Истанбулската конвенция не е въпрос от дневния ред на нашето общество. Позоваваме се на мнението на много видни общественици и Българската православна църква", каза още Нотев.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback