България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Преиздават "Прашка", една от слабо познатите книги на Радичков!

Когато всички са възхвалявали социализма, дядо ми е писал за трудностите в него, обясни Йордан Радичков-внук

24.01.2018 | 09:33 Редактор: Иван Берберов
Преиздават

Четен и препрочитан, познат и все още неизвестен – любителите на българската литература имат шанса да се срещнат след 20 години пауза с Йордан Радичков чрез една от най-личните му и противоречива за времето си книга "Прашка". 

Преиздаването на книгата ще бъде официално обявено на 31 януари в столичния "Дом на киното" от 19:00 часа. Професор Иван Добчев ще разкаже малко за творбата, а след това започва филма "Черкаски хроники" на режисьора Димитър Петков.

"Бягах от час и се криех по мазетата, за да чета тази книга. Опитваме се да преиздаваме книгите на Радичков и да припомняме за него. Някои негови неща не са приемани приживе добре от критиката. През 70-те години всички автори са предпочитали да възхваляват социализма, а дядо написва книга за трудния живот на едно бедно дете, което се престрашава да започне да пише", разказа внукът на писателя Йордан Радичков в студиото на "България сутрин". 

Пред Bulgaria ON AIR Радичков сподели, че не е имал търпение да започне да се занимава с творчеството на дядо си. Семейството на писателя подготвя да извади на бял свят невиждани снимки на автора. Аз също се занимавам с писане, но ще видим какво ще се получи, сподели още гостът.