България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Габровският кмет за насилието в детския дом: Ще има последствия!

Кадри, показващи потресаваща агресия от страна на възпитатели в дома за деца и младежи с увреждания, станаха публично достояние

23.01.2018 | 08:35 Редактор: Василена Василева
Габровският кмет за насилието в детския дом: Ще има последствия!

Видеоклипове, показващи потресаващо насилие от страна на служители на дома за деца и младежи с увреждания "Хризантема" в Габрово, станаха публично достояние.

Кадрите са заснемани в продължение на две години, но едва вчера бяха разпространени в медийното пространство след междуличностен конфликт и обвинения между персонала.

"Изключително възмутена съм от случващото се в дома за деца и младежи с увреждания. Необяснимо, неразбираемо и нелогично е поведението на ръководителя на центъра, тъй като той е притежавал записите почти две години и не ги е предоставил незабавно към община Габрово и съответните органи", отбеляза пред Bulgaria ON AIR кметът на Габрово Таня Христова.

Тя беше категорична, че ще бъде безкомпромисна по отношение на всеки, позволил си да укрие информация и да наруши ангажиментите си за предоставяне на грижа към децата с увреждания.

В момента в дома са настанени 7 деца и 3 младежи с увреждания като грижите за тях са денонощни. Достъпът до тези жилища е ограничен.

Г-жа Милчева, възпитателят, заснел видеоклиповете, посочи, че още през 2016 год., веднага след като е направила първия такъв, заедно с г-жа Лазаров са го представили на директора на дирекция "Социални дейности", но те не са реагирали.

"На по-късен етап отново имаше прояви на агресия, за които отново сигнализирахме същата институция. И отново не бяха взети абсолютно никакви мерки", посочи Милчева.

Сегашният директор на дома за деца с увреждания "Хризантема" Маринела Лазарова отрече подобно насилие да е било ежедневие в лечебното заведение откакто тя е назначена на съответната длъжност и обясни, че проявилите агресия жени вече са напуснали работа, а през годините е имало и огромно текучество на кадри, тъй като малко хора издържат на психическото натоварване.

Вчера социалните влязоха в дома като освен тях проверка по случая прави и прокуратурата. 

[video]