България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Известните личности представени от "смешното огледало" на Стойко Сиврилов

Сред героите на автора на "Шаржопедия - смешен свят" са политици, актьори и спортисти

22.01.2018 | 10:10 Редактор: Василена Василева
Известните личности представени от

Преди да нарисувам шарж винаги се запознавам с човека, чета за него, гледам видеа. Това е и причината рядко да приемам да правя такъв на хора, които не познавам, сподели в студиото на "България сутрин" авторът на "Шаржопедия - смешен свят" Стойко Сиврилов.

Той обясни, че за него разликата между карикатурата и шаржа се крие в това, че в карикатурата можеш да си позволиш да бъдеш малко по-вулгарен, да вкараш модела си в ситуации, които дори прекрачват границата. Докато шаржът се приема като малко "по-добронамерено" изопачаване на физическите и душевните черти на изобразяваната личност, подобно на едно "смешно огледало".

Интересът на Стойко Сиврилов към рисуването на шаржове се появава преди около 4-5 години и оттогава той има между 50-60 нарисувани такива. Сред героите му са политици, актьори, спортисти и други популярни личности.

"Последно нарисувах актрисата Мила Йовович, с която имах удоволствието да се срещна лично, за да ѝ подаря шаржа", каза карикатуристът.

На последните президентски избори в България Стойко Сиврилов посвети специални рисунки, в които главен герой беше маймуната Супер Стою, която трябваше да направи своя избор. Супер маймуната си мисли, че е страшно умна и ни показва как лесно да си изберем президент. Тя е убедена, че ще направи правилния избор.

А асоциацията е, че винаги на избори, малко или много избирателите ставаме на маймуни. 

"Най-труден за рисуване от политиците ми беше Росен Плевнелиев, тъй като чертите му не са толкова разпознаваеми, колкото на останалите лидери", обясни още гостът в студиото на Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото!