България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Красна поляна" на бунт, отхвърли общинските мерки срещу мръсния въздух

Столичната община бяга от проблема и ни използва, категорични са жителите на квартала и заплашват с февруарски протести

18.01.2018 | 08:05 Редактор: Тодор Петров

Въпреки мерките срещу мръсния въздух в София, бунтът в кв. "Красна поляна" продължава.  Жителите не са доволни от мерките, като според тях предложенията се отнасят само за центъра на града и проблемът в квартала остава. Те са решени на нови протести в началото на февруари и настояват Виетнамските общежития да бъдат премахнати.

"Мерките са крайно недостатъчни за решаване на проблема! Хората, които живеят във Виетнамските общежития, се отопляват като горят дрехи втора употреба, азбест и всякакви боклуци. Ще ходим на работа в центъра, ще дишаме хубав въздух, а когато се върнем в квартала въздухът ще е тежък", настоя един от жителите на "Красна поляна" Георги Миланов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му още през 2008 г. е взето решение, че тези Виетнамските общежития трябва да бъдат премахнати, защото застрашават здравето и живота на хората, но това така и не е направено.

Междувременно кметът на района Иван Чакъров обясни, че ще има обособени няколко пункта, където хората ще могат да оставят стари гуми, неизползваеми материали и дограми.

"Кой ще инспектира пунктовете?", попита Цветан Фиков от кв. "Красна поляна" и посочи, че това са нови мерки за събиране на данъци и налагане на рестрикции към фирми. 

"Отново Столичната община бяга от проблема. Тя ни използва, за да си прокара непопулярните мерки на наш гръб. Абсолютно безсилие от страна на Фандъкова и Комисията по екологоия", коментира той в "България сутрин". 

Ако на 25 януари не бъдат вписани специални мерки за "Красна поляна" и премахване на основния замърсител - Виентамските общежития, жителите ще започна протестни действия в началото на февруари. 

"Няма да се дадем, защото това, което ни предлага общината, не работи в "Красна поляна". Показваме демокрация в севернокорейски стил", каза още Цветан Фиков. 
Той призова премиера Бойко Борисов и кмета на столицата Йорданка Фандъкова да заведат евроделегатите в гетото при Виетнамските общежития.