България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Д-р Дечо Дечев: Принудени сме да работим активно половин месец

Ако не е спешен случаят, пациентът се изпраща вкъщи или се насочва към друга болница, каза изпълнителният директор на болница "Св. Иван Рилски"

17.01.2018 | 08:43 Редактор: Велислав Филипов
Д-р Дечо Дечев: Принудени сме да работим активно половин месец
Д-р Дечо Дечев: Принудени сме да работим активно половин месец

Върховният административен съд отмени лимитите на болниците, заложени от надзорния съвет на здравната каса през 2015 година по време на управлението на бившия министър на здравеопазването Петър Москов. В резултат на решението от Лекарския съюз призоваха болниците да си търсят парите, които не са им изплатени от здравната каса. 

Според изпълнителния директор на болница "Свети Иван Рилски" д-р Дечо Дечев, когато лимитът на дадена болница бъде изчерпан, тя спира работа и приема само и единствено спешни случаи.

"Лимитите са въведени през 2015 г. Тогава не са били изчистени грешките в закона. Въпреки че министър Москов твърдеше, че бюджетът е спазен, оказва се, че не е точно така", отбеляза докторът в "България сутрин".

По думите му една болница колкото повече работи, колкото е по-добра и предпочитана от пациентите, толкова повече задължения трупа.

"Ние сме принудени да работим активно половин месец, а другата половина да се приемат само и единствено спешните пациенти. Ако не е спешен случаят, пациентът се изпраща вкъщи или го насочваме към друга болница, която не е изчерпала своя лимит", уточни изпълнителният директор на болница "Свети Иван Рилски" пред Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че частните болници също би трябвало да имат лимити, но как, по какъв начин и на какви принципи са се разпределяли надлимитните средства от бюджета на НЗОК - "не се знае".

От здравната каса казват, че решението на съда няма да се отрази правово върху тяхната администрация, защото през 2015 г. точно тези 50 млн. лв. са били платени.