България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Посланията в пиесата "Палачи" на Стоян Радев

Режисьорът и актрисата Лилия Маравиля повдигнаха завесите за зрителите на Bulgaria ON AIR

11.01.2018 | 10:15 Редактор: Тодор Петров
Посланията в пиесата

Новата календарна година в Театър ''София'' ще започне с премиера на "Палачи" на 17 януари на Голямата сцена. "Палачи" е последната пиеса на Мартин Макдона от 2015 г., получила е най-високата награда на Острова за нова драматургия, и се превръща в хит през 2016 г. в Лондон. 

"Действието се развива в Северна Англия 1963-1965 година. Главният герой е палач, изпълнява смъртните присъди чрез обесване. Представлението стартира с една от последните му присъди. Действието е интргиуващо, хакартерите са ярки, зрителите могат да бъдат пленени от това, което се случва на сцената", сподели режисьорът на постановката Стоян Радев пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че пиесата изпраща зрителите пред малко по-сложно разсъждение, защото въпросите не са лесни - на чия страна да застанеш, какво да избереш.

"Необходимо е по емоционален канал да заговориш за сериозни теми. Не са много съвременните драматурзи, които могат това. Макдона е един от тях - много талантлив автор", каза още Стоян Радев.

Актрисата Лилия Маравиля влиза в ролята на съпругата на палача и собственик на бар. В "България сутрин" тя подчерта, че пиесата е разкошна, а драматургията е чудесна. 

"Досега не съм работила със Стоян Радев, това ми беше една мечта. Много съм щастлива, в компанията съм на прекрасни актьори. Имаме и гост-звезда - Деян Донков. Много се забавляваме, текстът предполага това", посочи актрисата.