България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт: Структурата "Ндрангета" поддържа БВП почти колкото България

От Италия в последните 10 години са изнесени над 10 млрд. евро и само към банки в Лугано, уточни журналистът Борис Ангелов

10.01.2018 | 09:58 Редактор: Велислав Филипов
Експерт: Структурата

Удар по калабрийската мафия "Ндрангета". Близо 200 членове на една от водещите италиански мафиотски организации бяха арестувани при операция в Италия и Германия. Два престъпни клана се били внедрили в различни бизнеси в двете страни - най-вече в хранително-вкусовата промишленост, събирането на отпадъци и погребалните услуги. Дали това е победа в цялостната война, която се провежда от много време в Италия, или е малък успех за властите? Може ли да се направи с връзка с родната действителност?

Според главния експерт Тихомир Везлов от Център за изследване на демокрацията "Ндрангетата" се е превърнала в най-силната мафиотска структура в Италия, като поддържа БВП почти колкото България, което говори за силата на фамилиите там.

"Тук говорим за две фамилии, които са задържани на територията на Германия и Италия. Те не са подчинени по начина, по който са мафиотските структури в Сицилия и Неапол. Има голяма лоялност между семействата в "Ндрангета" и в същото време членовете ѝ не влизат във война с властите", коментира още експертът в "България сутрин".

По думите му има много остра дискусия в Италия какво точно се случва в момента и дали организираната престъпност може да бъде преборена с ареста на 200 души.

"Организираната престъпност в Италия е успяла да се адаптира към ситуацията. В момента голяма част от приходите на мафията се формират в Северна Италия. Има дори градчета, който са погълнати от тези структури", отбеляза още Везлов.

Мнението на другия гост в "България сутрин" - журналистът Борис Ангелов, е, че тези действия от страна на италианската полиция са свързани с предстоящите избори през март тази година.

"Вчера в Италия бяха осъдени накуп 21 боса на общо 160 години затвор. Всъщност мафиотските структури в страната са 4 - най-силна е "Ндрангета", след това е "Камората", после "Коза Ностра" и накрая фамилия от местността Апулия", обобщи журналистът пред Bulgaria ON AIR.

Ангелов смята, че мафията е свързана с усвояването на европейски фондове, направата на инфраструктурни проекти, с много ресторанти и барове в чужбина, извозването на боклука и хазарта.

"Правителството на Италия се опитва да ограничи потока на пари, защото за 10 г. от страната са изнесени над 10 млрд. евро и то само към банките в Лугано. Основната разлика между България и Италия е, че там има ефективно правораздаване, а тук повечето престъпници остават безнаказани", отбеляза Борис Ангелов.