България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Институтът по пътна безопасност предлага мерки за справяне с високата смъртност при ПТП

На пресконференцията ще дадем конкретни решения, подчерта Диана Русинова

10.01.2018 | 09:39 Редактор: Жанета Нейкова
Институтът по пътна безопасност предлага мерки за справяне с високата смъртност при ПТП
Институтът по пътна безопасност предлага мерки за справяне с високата смъртност при ПТП

Институтът по пътна безопасност организира днес пресконференция от 13 часа, в която ще предложи на държавата мерки за справяне с високата смъртност при пътнотранспортни произшествия.

"Освен че предлагаме анализ на проблемите, ние даваме и конкретни решения. Едното от тях е методология, с която да се подобри безопасността на пешеходните пътеки, също така промяна в санкциите за нарушенията на шофьорите, обособяване на термин като "системен нарушител" и др.", изброи експертът Диана Русинова пред Bulgaria ON AIR.

От студиото на "България сутрин" бе отправен въпрос към нея как Институтът ще успее да постигне желаните промени на фона на редицата изменения в Закона за пътищата, ангажирането на десетки организации с пътните проблеми, които пак не водят до намаляване жертвите на ПТП.

"Ние предлагаме решение на всички проблеми, свързани с транспортната безопасност. Вече сме над 140 души. Колкото повече хора са ангажирани с този казус, колкото повече се чува нашият глас, толкова вариантите, които предлагаме, ще се взимат под въпрос", убедена е експертът.

Диана Русинова коментира и реорганизацията в столицата след поемането на европредседателството, което доведе до притесненията, че ще се образуват задръствания в засегнатите участъци, през които ще преминават евроделегатите.

Според експерта реорганизацията е необходима от гледна точка безопасността на гостите.

"Проблемът обаче е, че извън обезопасения периметър, от Столичната община и МВР никой не се е погрижил да се осигури нормалното функциониране на града", подчерта Русинова.

По думите ѝ вече е трябвало да влезе в употреба системата за контрол на трафика, която да покаже възможностите,  чрез които да се избегнат задръствания в столицата.