България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Тиха нощ, свята нощ" или какво е да си композитор?

България има шанса да стане Италия на музиката в бъдещето, подчерта музикантът Армин Ян Хофмън

25.12.2017 | 10:30 Редактор: Иван Берберов
"Тиха нощ, свята нощ" или какво е да си композитор?

Песента "Тиха нощ, свята нощ" е преведена на над 330 езика, днес тя е позната в почти всички страни по света. Песента има рожден ден, за който обаче знаят малцина. В началото хората мислили, че е тиролска народна песен, по-късно се разбрало, че си има автори. 

„Песента е дело на австрийския свещеник Йозеф Мор. Официално тя е на 199 години, като в началото е била само стихове. По нови данни обаче, песента е написана 2 години по-рано на 150 километра от оригиналното място. Тази година е била пропита със същинска мизерия – Изригване на вулкан и войната срещу Наполеон Бонапарт, затова е и толкова топла", обясни австрийският композитор Армин Ян Хофмън. 

В студиото на "България сутрин" музикантът отбеляза, че в Австрия има 4 музея посветени на коледната песен. Всички те са на местата, на които е служил Йозеф Мор. И сподели, че да си композитор в родината му става все по-скъпо. Именно това го е тласнало да дойде у нас. 

"При нас вече няма шанс да записваш спокойно, а креативната работа има нужда от време. А когато наемите са много високи – времето е много скъпо. Тук се намерих с много колеги и приятели. Това не можеш да го направиш в Австрия. България има шанса да стане Италия на музиката в бъдещето. Тук има много качествени музиканти", сподели Хофмън пред Bulgaria ON AIR. 

Една от празничните традиции, която най-силно го е впечатлила, е посрещането на гост с хляб и сол. Когато те посрещат с пита хляб е много просто, но изключително емоционално. Хората споделят това, което имат, отбеляза той. 

Очаквайте видеото!