fallback

Служителите на МВР с увеличени заплати, но отново на протест

На никого няма да пречим в защитаването на правата си, заяви синдикатът Илия Кузманов пред Bulgaria ON AIR

20.12.2017 | 09:50 Автор: Иван Берберов

Всички служители в системата на МВР, включително и на високопоставени ръководни постове, ще получат еднакво увеличение на заплатите от следващата година. Това стана ясно на извънредно заседание на Съвета за социално партньорство в МВР. 

На срещата беше решено как да бъдат разпределени допълнителните 55 милиона лева, които правителството отпусна за Вътрешното ведомство за 2018 г. Въпреки че вчера беше подписан колективен трудов договор, полицаите не смятат да отменят планираните протести за петъчния ден. Демонстрациите им ще продължат и след празниците от 5 януари. 

"Нито ще създаваме проблеми на колегите, които са на смяна, нито ще пречим на решилите на почиват и пътуват. Протестите ни в петък ще бъдат извън зоната на КПП-тата. Защитаваме правата си и не искаме да пречим на останалите хора", подчерта Илия Кузманов от Синдикалната организация на служителите в МВР. 

В студиото на "България сутрин", той отбеляза, че разпределянето на 55-те млн. лв. под формата на равно увеличение на заплатите на служителите с около 50 лв., не е договорка с властта, а опит за честно отношение към всички, тъй като:

"Увеличението на някои щеше да бъде в рамките на 1 лев. Една огромна част от разследващите полицаи щяха да получат от 0 до 19 лв. увеличение. Същото важеше и за пожарникарите", посочи гостът пред Bulgaria ON AIR. 

Кузманов обясни, че подписването на колективен трудов договор към 2017 г. не е кой знае какво събитие, тъй като това е документ, който допълнително гарантира социално-икономическите права на работещите. Редица документи обхващат същите тези права, тъй че нямаше как да не бъде подписан, добави синдикатът. 

fallback
Още от България сутрин
fallback