fallback

КЕВР решава ще поскъпва ли водата, а БСП готви протест

Секторът е неглижиран от години и реформата все не се случва, уточни адвокат Милена Миланова пред Bulgaria ON AIR

15.12.2017 | 08:30 Автор: Иван Берберов

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще определи днес дали в 14 града окончателно цената на ВиК услугите ще се повиши. По разчетите на регулатора цените ще поскъпнат между 2% и 20% в различните области. Поради поредното поскъпване, днес в 10:30 ч. БСП организира протест пред сградата на КЕВР в София. 

"Една трета от София е без канализация, качеството на питейната вода в определени райони е влошено, регулаторът отчете близо 50% загуби, и на всичкото отгоре увеличават цената. Хайде, моля ви се!", подчерта народният представител от БСП Калоян Паргов. 

Бившият член на КЕВР адвокат Милена Миланова обясни, че бизнес планът за Софийската вода включвал в себе си няколко привилегировани постановки. 

"Първата беше, че в рамките на 5 години, операторът предвиждаше да направи по-малко инвестиции въпреки увеличената с почти 47% цена на водата за този срок. Това е благодарение на нормата на възвръщаемост, която беше дадена на Софийската вода по незнайно какви аргументи", отбеляза тя. 

По думите на Паргов БСП е направила предложение, съобразно конвенция на ООН, цената на водата да бъде съобразена с дохода като процент или т.нар. социална поносимост на цената.

"Социалната поносимост на цената на водата е реалната възможност пазарът да плати за услугата, която се предлага. Това е обективна икономическа величина. Цялата конструкция на бизнес плана се гради на тази концепция – ако потребителят не може да си позволи услугата, то той няма да я купи", посочи адв. Миланова в студиото на "България сутрин".

Юристът заяви пред Bulgaria ON AIR, че секторът е неглижиран от години и реформата все не се случвала, поради което е в толкова лошо състояние. Регулираме цените и качеството на услугите, а нямаме лиценз, добави тя. 

fallback
Още от България сутрин
fallback